Cheng Hoe punca pemain Malaysia ‘ naik hantv’

KUALA LUMPUR: S3mangat jvang sebenar dan enggan menyerah kalah menjadi faktor utama kemenangan 2-1 Malaysia ke atas Thailand, dalam perlawanan pusingan kedua Kelayakan Piala Dunia 2022/Piala Asia 2023, malam tadi, kata ketua jurulatih pasukan kebangsaan, Tan Cheng Hoe.

Cheng Hoe memuji anak didiknya kerana mempamerkan satu daripada persembahan memberangsangkan bagi tahun ini men3ntang skuad Thailand, yang berkedudukan ke-109 dalam ranking dunia, di Stadium Nasional Bukit Jalil.

Skuad Malaysia, yang ketinggalan menerusi jaringan  Chanathip Songkrasin pada minit ketujuh, bangk!t menerusi gol sumbangan Brendan Gan pada minit ke-26 dan Mohamadou Sumareh pada minit ke-56. Aksi Malaysia bagai ‘naik h@ntu’ apabila tampil penuh agr3sif tidak kenal p3nat l3lah.

Ini adalah kemenangan kedua pasukan bimbingan Cheng Hoe dalam kempen Kumpulan  G, selepas mengetepikan Indonesia 3-2 dalam perlawanan pembukaan, sebelum kalah berturut-turut kepada Emiriah Arab Bersatu (UAE) (1-2) dan Vietnam (0-1).

“Kesemua pemain sangat fantast!k. Ia bukan mudah kerana kita tahu Thailand menghantar pasukan yang kuat. Bagaimanapun, pemain kita menunjukkan s3mangat jvang dan enggan menyerah kalah, itu perkara paling penting untuk kita meraih tiga mata yang sangat berharga.

“Walaupun kita ketinggalan gol awal, yang menjadi satu masalah yang perlu diatasi, tetapi disebabkan pemain bersatu hati dan percaya kita boleh melakukan sesuatu, sebelum kita dapat ‘turning point’ menerusi jaringan Brendan. Selepas itu kita dah nampak peluang terbaik untuk jaringkan gol.

“Perjalanan kita dalam kempen kelayakan ini separuh sahaja, kita ada empat perlawanan lagi, jadi kemenangan ini beri kita m0tivasi untuk mencari keputusan posit!f pada perlawanan seterusnya,” katanya dalam sidang akhbar selepas perlawanan malam tadi.

Selain Brendan, Cheng Hoe turut memuji pemain tengah, Mohamed Syamer Kutty Abba,  22, yang mempamerkan aksi mengagumkan dalam perlawanan itu selepas diberi peluang untuk turun padang.

Pakar takt!k itu turut meminta anak didiknya supaya tetap konsist3n, dalam pertembungan dengan musuh trad!si, Indonesia, di gelanggang sama pada Selasa ini.

Saya bers!mpati dengan Muhammad Syafiq Ahmad dan Matthew Davies kerana tidak dapat bermain dalam perlawanan seterusnya selepas dilayangkan kad kuning kedua. Sebagai jurulatih, kami perlu mencari pilihan terbaik untuk berdepan Indonesia. 

“Seperti yang kita sedia maklum, mereka datang awal sebagai persiapan. Mereka kelihatan ser!us, jadi kami perlu lebih fokus men3ntang mereka,” kata Cheng Hoe. – BERNAMA

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *