Bintang bola sepak punca masalah?

PERJALANAN udara 20 pemain b0la sepak tern@ma yang dicalonkan untuk B@llon d’Or 2019 dipertanggungjawabkan untuk pel3pasan 505 tan karb0n di0ksida (CO2) tahun ini saja, menurut peny3lidik pervbahan iklim.

Andrew Welfie, dari University of Manchester berkata badan b0la sepak dan pasvkan perlu mem3rangi pervbahan iklim dengan mengvrangkan pengangkvtan udara dan mencari kaedah alternatif untuk pemain yang ker@p menaiki pesawat untuk mengvrangkan pelepasan CO2.

Pemain luar Eropah yang mengikuti perjalanan jauh untuk perl@wanan antarabangsa mendahului senarai dengan pemain Brazil Marquinhos (110,787 km) dan Roberto Firmino (97,907 km) serta pemain Korea Selatan Son Heung-min (88,289 km) berada dalam kel0mpok tiga teratas, menurut kajian itu.

Pemain Paris St Germain Marquinhos sahaja menghasilkan 53.5 tan peng3luaran CO2 manakala calon Ballon d’Or Lionel Messi dari Barcelona dan Virgil Van Dijk dari Liverpool masing-masing bertanggvngjawab atas pengh@silan 20.9 tan dan 16.5 tan CO2.

Empat puluh tan pengelvaran CO2 bersamaan pembakaran kira-kira 44,000 paun (19,958kg) arang batu, lap0r kajian itu.

“Kebiasaan sektor b0la sepak di mana pasvkan biasanya berjalan jauh untuk perl@wanan, selain mempunyai pemain dan pengurus antarabangsa yang sering terbang.. satu res3pi untuk jejak karb0n yang tinggi,” kata Welfie.

Menurutnya, badan induk bola sepak global FIFA, Liga Perdana Inggeris dan kelab individu akan mengambil langkah untuk mengatasinya jika mendapat maklumat jelas mengenai jejak karbon.

Kajian berkenaan mendedahkan ker0sakan yang berpvnca daripada jet peribadi tetapi tidak menyatakan jejak karb0n untuk penerb@ngan individu dan pasvkan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *