Bila Dia Dah Bersuara !su Safawi

BEKAS jurulatih kebangsaan, B Sathianathan mengganggap kehebatan t0nggak sayap Johor Darul Ta’zim (JDT), Safawi Rasid umpama pemain import dalam saingan Liga Malaysia (Liga-M) dan tidak pernah melihatnya sebagai pemain tempatan.

Katanya, kepantasan dan kepintaran Safawi ketika berlari bersama bola di kakinya adalah aset utama yang dimiliki pemain kelahiran Dungun, Terengganu itu. Malah, berdasarkan pengamatannya selaku jurulatih berpengalaman, tekn!k permainan Safawi sebenarnya cukup sesuai bermain di Liga Jerman iaitu Bundesliga dan Liga Eredivisie di Belanda.

“Bagi saya Safawi boleh bermain di Jerman dan Belanda. Dia ada teknik kawalan bola yang cukup pantas serta amat agresif ketika memberi tekanan kepada pertahanan lawan. “Ini kelebihan yang saya lihat amat sesuai untuk Safawi melebarkan sayapnya kalau mahu ke Eropah. Kalau boleh biar bermula dengan liga dari dua negara ini dulu, sebelum memikirkan liga England, Sepanyol dan lain-lain,” katanya ketika dihubungi hari ini.

Ujarnya, Safawi berhak untuk menentukan masa depannya sekira ada tawaran daripada kelab-kelab luar. “Dia muda lagi dan saya kira jika ada tawaran dia boleh fikirkan. Bagaimanapun, jika dia pilih untuk kekal di JDT sekalipun ia juga pilihan terbaik. “Bagi saya JDT sebuah pasukan yang bagus kerana mereka sudah beraksi di tahap tertinggi iaitu di ACL (Liga Juara-Juara Asia).

Ia pendedahan cukup tinggi buatnya apabila beraksi di pentas ACL. “Tapi mungkin dia nak cuba mengubah angin dan cabaran baharu saya rasa tidak ada salahnya. Apapun terpulang kepadanya untuk tentukan masa depannya,” katanya. Sebelum ini, bekas legenda Liverpool, Jamie Redknapp mengakui cukup terpegun dengan aksi hebat Safawi terutama menerusi tendangan kaki kiri selepas melihat beberapa jaringannya ketika bersama JDT dan skuad negara di YouTube.

Redknapp menegaskan, Safawi memiliki potensi untuk diketengahkan di Eropah dan menyarankan supaya untuk memberanikan diri mengorak langkah dengan mencontohi pemain muda Jepun, Takumi Minamino apabila berani mencabar diri beraksi bersama Red Bull Salzburg di Austria sebelum dilamar Liverpool, Disember lalu. Malah, bekas ketua pasukan The Reds itu turut mengandaikan gaya permainan Safawi mirip penyerang Liverpool dari Mesir, Mohamed Salah yang memiliki keberanian mengelecek dan ledakan kaki kiri yang padu

Sumber:HMetro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *