Bale masih berguna: Zidane

APABILA Zinedine Zidane menggvgvrkan Gareth Bale bagi @ksi Liga Juara-Juara men3ntang Paris Saint-Germain tahun lalu, Bale percaya ia permulaan kepada satu pen@mat di Real Madrid.

Dua musim berlalu namun Madrid berdepan PSG sekali lagi di Santiago Bernabeu awal pagi Rabu ini, dengan masa depan bintang Wales itu masih menjadi tanda tanya dan kedudukannya dalam kalangan peminat makin tervk.

Dua @ksi pusingan 16 terakhir Madrid men3ntang PSG dalam Liga Juara-Juara pada 2018, menjelang pen@mat tempoh pertama Zidane sebagai jurulatih dan dalam laluan kejayaan ketiga berturut-turut di Eropah, menjadi titik tolak antara Bale dan jurulatihnya.

Dengan meng3tepikannya, mesej Zidane jelas: beliau tidak percayakan Bale dalam perlawanan besar. Kedua-duanya langsung tidak bert3gur sapa hingga hujung musim, sekalipun Bale mel3dak dua g0l sebagai pemain gantian pada final men3ntang Liverpool.

Bale dijangka berpindah pada musim panas itu namun Zidane sebenarnya yang mengvndur diri dan ketika Bale kekal, Zidane kembali dan hubungan mereka ding!n sejak itu.

Namun dalam beberapa minggu lalu, ketika sikap Bale makin membingungkan dan krit!kan terhadapnya memuncak, Zidane tampil menjadi pembelanya.

Apabila Bale kembali ke London untuk bertemu ejennya awal bulan ini, Zidane menyatakan dia mendapat kebenaran. Apabila Bale meny3rtai Wales sekalipun terlepas enam @ksi Real Madrid kerana cedera, Zidane menyatakan ia tidak kena pada masanya.

Apabila Bale meraikan kejayaan Wales dengan bendera yang meletakkan kelabnya di tangga terbawah dalam senarai keutamaan selepas negaranya dan bermain golf, Zidane mengg3sa peminat supaya mengingati svmbangannya.

“Saya sudah katakan sebelum ini, kami memerlukan peminat meny0kong kami,” kata Zidane selepas perlawanan Sabtu lalu.

“Terlalu banyak bunyi bising, keterlalvan. Dia mahu bersama kami dan bertindak cem3rlang dan dia melakukannya. Bercakap, bercakap, bercakap, ia tidak perlu. Dia memainkan peranan dalam kelompok pemain ini dan kami bersatu hati.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *