Bakal rombakan besar ?

Pengarah Teknikal Program Pembangunan B0la Sepak Negara (NFDP), Saad Ichelene tidak berhasrat untuk melakvkan pervbahan besar, sebaliknya akan meneruskan struktur program sedia ada yang ternyata telah menunjukkan hasil p0sitif.

Menurut Saad, beliau hanya akan memperbaiki beberapa perkara dalam program tersebut sambil memberitahu pengvrusan terdahulu telah melaksanakan tvgas dengan baik.

“Ideanya adalah bukan mahu merev0lusikan NFDP tetapi meneruskan r3ntak struktvr p0sitif yang telah dibina beberapa tahun lalu dan dalam masa sama, cuba untuk memperbaiki apa yang boleh diperbaiki.

“Saya juga akan fikirkan apa strategi yang baik untuk semua pihak yang terlibat dalam pr0gram ini,” katanya.

Kelmarin, Jawatankuasa Pemandu NFDP telah bers3tuju melantik Saad sebagai Peng@rah Teknikal NFDP berkuat kuasa 1 Disember ini, sekali gvs beliau akan bertanggvngjawab sepenuhnya ke atas program NFDP dan Akademi Mokhtar Dahari (AMD) yang sebelum ini diketuai oleh Lim Teong Kim.

Sebelum ini, Saad m3njawat jawatan sebagai Ketva Pencarian Bakat dan Metad0logi NFDP pada 2016 sehingga 2018 sebelum dilantik menjawat jawatan Pengarah Teknikal NFDP (Pembangvnan Negeri) tahun ini.

Saad Ichelene
Beliau memulakan kerjaya sebagai Ketva Jurulatih Akademi Bola Sepak Remaja Paris Saint Germain (PSG) pada 2012 hingga 2016 selepas menamatkan karier sebagai pemain pr0fesional bersama beberapa kelab Eropah termasuk PSG, Nimes Olympique dan USM Alger.

Mengulas lanjut, Saad berkata, beliau tidak mahu NFDP menek@nkan misi utama untuk menjvarai kej0hanan di peringkat usia muda memandangkan ia bukan tujuan utama program itu ditvbuhkan.

“Mis! utama bukan untuk men@ng kej0hanan di peringkat usia muda yang mana tidak semua orang akan ingat kejayaan itu. Tetapi sudah tentu kita f0kus untuk pembangvnan pemain muda dan cuba untuk memb3ntuk pemain berkual!ti.

“Pemain -pemain muda ini sudah tentu bertujvan untuk dis3rapkan dalam pasukan liga di negara ini dan pasukan kebangsaan selain kita memasang impian agar mereka boleh bermain bersama pasukan hebat di seluruh dunia.

“Saya percaya kesemua ini telah dilakukan oleh semua pihak yang terlibat dalam NFDP sejak beberapa tahun lalu,” katanya yang turut berjanji akan melakukan yang terbaik memandangkan Malaysia mempunyai p0tensi menjadi sebuah ku@sa bola sepak dunia.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *