Akhyar tak akan beri muka lagi

KUALA LUMPUR – Pemain muda meningkat naik Johor Darul Ta’zim (JDT), Muhammad Akhyar Abdul Rashid menginta1 tempat dalam kesebelasan utama skuad H@rimau Selatan itu pada musim 2020.

Bersama JDT, bekas pemain say@p Kedah berusia 20 tahun itu antara pemain muda tempatan yang memiliki potensi besar selain berpengalaman luas beraksi di peringkat antarabangsa apabila membuat empat p3nampilan bersama JDT di pentas sa1ngan Liga Juara-Juara Asia (ACL) musim ini.

Kelincah@n Muhammad Akhyar serta bakat dimilikinya turut memik@t Ketua Jurulatih negara, Tan Cheng Hoe untuk memanggil beliau bersama skuad kebangsaan dalam beberapa kej0hanan besar termasuk k3mpen Kel@yakan Piala Dunia 2022/Piala Asia 2023.

Namun beliau yang din@batkan sebagai Pemain Muda Harapan pada Anugerah Bola Sepak Kebangsaan (ABK) 2019 yang berlangsung semalam masih g@gal menempatkan diri sebagai pemain utama skuad JDT dan anugerah itu memb@kar s3mangatnya untuk terus berusaha.

“Sasaran saya pada musim 2020 adalah untuk b3kerja k3ras bersama pasukan JDT dan cuba mendapatkan tempat dalam kesebelasan utama atau sekurang-kur@ngnya lebih kerap diturunkan. Ia akan membantu saya meraih lebih pengalaman.

“Anugerah ini sudah tentu saya jadikan sebagai p3mbakar semangat untuk mengharungi musim depan dan terus pulun dalam sukan bola s3pak,” katanya kepada pemberita pada majlis ABK 2019 semalam.

Bercakap mengenai pengalaman selepas semusim bersama JDT, Muhammad Akhyar mengakui ia mempeng@ruhi peningkatan prestasinya setakat ini.

“Dari Kedah ke JDT memang penambahbaikan itu sangat banyak, saya berterima kasih kepada JDT kerana memberi saya banyak pengalaman seperti bermain di ACL. Kemudahan di sini juga terbaik selain saya dikelilingi rakan sepasukan yang heb@t serta bos (Tunku Ismail Sultan Ibrahim) yang terbaik,” katanya.

Muhammad Akhyar yang mer@ngkul Piala Sumbangsih dan Piala FA bersama Kedah pada musim 2017 berhijrah ke JDT untuk musim 2019 selepas menampilkan pr3stasi cemerlang sepanjang kempen Liga Malaysia (Liga-M) 2018. – Bernama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *