Aidil wira sebenar

KETIKA pujian mel@mbung terus diberikan kepada Safawi Rasid, wira sebenar H@rimau Malaya pada aksi men3ntang Indonesia semalam adalah Aidil Zafuan Abdul Radzak.

Kelibat t0nggak pertahanan Johor Darul Ta’zim (JDT) itu begitu ampuh di b3nteng pert@hanan bersama Shahrul Saad untuk memastikan buat kali pertama Malaysia tidak b0cor dalam aksi kelayakan Piala Dunia 2022/Piala Asia 2023 yang berkesudahan Malaysia menang 2-0.

Malah, pertahanan berusia 32 tahun itu jelas k3bal sehingga meny3babkan jentera s3rangan Indonesia ditvnjangi Greg Nwokolo hil@ng akal.

Bent3san k3mas, tenang memulakan g3rakan dari bawah, bijak membaca permainan dan p0tongan bola di udara yang baik membuktikan dia kini berada di prestasi terbaiknya.

Aidil menjadi antara individu paling sibuk di Stadium Nasional Bukit Jalil semalam termasuk mengh@lang percubaan susulan Nwokolo di depan g@wang negara selepas Farizal Marlias menepis mvntah bola t3ndangan Otavia Dutra pada minit ke-37.

Sebelum itu dia juga berjaya memb3ntes bola yang menuju tepat ke kaki Nwokolo hasil hantaran lenc0ng sebelah kiri pemain Indonesia ketika usia permainan baharu lima minit.

Jika tidak kerana tindakan pantasnya, mungkin Nwokolo bakal berdepan situasi satu lawan satu dengan penjaga gol negara Khairulazhan Khalid yang ditukar dengan Farizal kerana kec3deraan pada minit ke-20.

Dia juga beberapa kali dilihat mem@tahkan s3rangan Indonesia dengan b3ntesan bersih dan ketenangan yang dimilikinya untuk membantu Malaysia mel0njak ke tangga kedua Kumpulan G dengan sembilan mata.

Aksi sempurnanya itu bagaimanapun belum cukup untuk men0batkannya Anugerah Pemain Terbaik Perlawanan yang dimenangi penjaring dua gol negara Safawi Rasid.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *