ACL jadi Tuah Lang Merah Musim 2020

K0ngres Persatuan B0la Sep@k Kedah (KFA) ke-44 hari ini melulvskan bajet berjumlah RM32 juta untuk pasukan Lang Merah menghadapi saingan musim 2020. Presidennya, Dato’ Seri Utama Mukhriz Tun Mahathir berkata, peningkatan kira-kira RM1.6 juta berbanding bajet diluluskan untuk musim 2019 itu antaranya dibuat ekoran penglibatan Lang Merah dalam Liga Juara-Juara Asia (ACL) yang memerlukan mereka ber@ksi di luar negara.

Begitu pun KFA akan meneruskan perbelanjaan berhemah yang menjadi amalan sebelum ini hingga membolehkan kita berbelanja cuma RM26.5 juta pada musim lalu walaupun bajet diluluskan k0ngres untuk 2019 berjumlah RM30.4 juta. “Berkenaan penaja, kita masih usahakan. Kena tunggu dan lihat kerana saya tak boleh maklumkan sekarang,katanya dalam sidang akhbar selepas mempengerusikan K0ngres KFA Ke-44 di Bilik Gerakan Negeri, Wisma Darul Aman dekat sini, hari ini.

K0ngres itu turut disertai Timbalannya, Dato’ Abdul Rahman Abdullah, ketiga-tiga Naib Presiden KFA iaitu Anas Hafiz Mustaffa, Khamal Idris Ali dan Yusuri Yussof serta Setiausaha Kehormat KFA, Mohd Asmirul Anuar Aris. Sementara itu Mukhriz berkata, KFA telah memulakan usaha untuk menvbuhkan Kelab B0la Sep@k Kedah atau FC Kedah bagi memenuhi p!awaian ditetapkan Persatuan B0la Sep@k Malaysia (FAM) yang meletakkan syarat hanya kelab bola sepak berdaftar dibenarkan bersaing dalam Liga Pr0fesional Malaysia mulai 2021.“Setakat ini kita merasakan kelab itu sesuai dinamakan sebagai FC Kedah. Kalau tengok pasukan di Sepanyol dan Itali sekali pun, memang biasa disebut FC dulu sebelum nama sesebuah kelab,” katanya. Dalam pada itu katanya, Stadium Sultan Abdul Halim di Suka Menanti akan dijadikan sebagai hab bola sepak di bawah navngan KFA dan FC Kedah yang akan ditubuhkan nanti.“Pejabat KFA yang kini berada di Stadium Darul Aman juga akan berp!ndah ke Stadium Sultan Abdul Halim.

Langkah menjadikan lokasi itu sebagai hab bola sepak dirasakan sesuai kerana kemudahan sedia ada selain kita telah memulihkan keadaan padang dengan pasukan Lang Merah pun turut berlatih di situ,” ujarnya. Beliau dalam pada itu turut memaklumkan betapa Stadium Darul Aman bakal berubah wajah menerusi beberapa perubahan dilaksanakan.“Sejumlah RM5.8 juta telah dipervntukkan kerajaan negeri untuk kerja-kerja penambah baikan stadium antaranya menggantikan tempat duduk, mena!k taraf lampu limpah, penggantian papan paparan elektr0nik, mengubah suai bilik persalinan pemain, bilik pengadil serta bilik ujian d@d@h (d0ping r00m) selain memasang kamera litar tertvtup (CCTV) untuk pemantavan keselamatan,” katanya.